Reizen met OV of auto te duur voor modale huishoudens

Uit recent onderzoek blijkt dat de vervoerskosten in Nederland de pan uit rijzen. Volgens een verontrustend bericht van de NOS zijn de kosten voor zowel het openbaar vervoer als de auto simpelweg te hoog voor veel huishoudens. Sinds 2015 zijn deze kosten met maar liefst 30% gestegen, wat zelfs hoger is dan de gemiddelde inflatie van 26%. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door duurdere brandstofprijzen en hogere tarieven voor het openbaar vervoer.

Vooral huishoudens die buiten de stad wonen en afhankelijk zijn van een auto of het OV, staan voor moeilijke keuzes. Het is bekend dat mensen met een minimumloon moeite hebben om deze kosten te dekken, maar ook huishoudens met een modaal inkomen (€44.000 bruto) komen krap te zitten. Dit leidt er vaak toe dat mensen keuzes moeten maken over belangrijke zaken zoals werk, familiebezoek of mantelzorg. Dit soort keuzes wil je niet in een inclusieve samenleving waarin iedereen zorgeloos moet kunnen reizen.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Bij Wheelshare geloven we dat autodelen dé oplossing is om vervoer betaalbaar te houden. Al zeven jaar delen wij een auto met onze buren, en dit heeft ons veel geld bespaard. Via onze app kunnen gebruikers eenvoudig een vergoeding afspreken per rit, uur of kilometer, of een vaste maandbijdrage vaststellen. Dit maakt autodelen toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Zo kunnen mensen blijven genieten van het gemak van een auto, zonder de volledige financiële last.

Het leven is al duur genoeg, dus waarom niet besparen op vervoerskosten door een auto te delen?

Lees meer over de bevindingen van het Nibud-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Mobiliteitsalliantie, hier: Nibud Mobiliteitsonderzoek 2024.