Autodelen met je buren: een praktische handleiding

In een tijd waarin autorijden steeds duurder wordt – de ANWB laat zien dat dit in 2024 niet anders zal zijn – is het interessant om andere opties te verkennen. Eén zo’n optie is het delen van een auto met je buren. We helpen je graag op weg met een eenvoudige handleiding voor het delen van een auto met je buren.

Stap 1 – Kom bij elkaar

Roep je buren bij elkaar! Doe een simpel briefje in de brievenbus of stuur een berichtje in de buurtwhatsappgroep. Je kunt onze kant-en klare briefjes downloaden, printen en uitknippen of zelf een persoonlijke boodschap schrijven. De tekst kun je ook direct kopiëren voor een WhatsApp-bericht.

Stap 2 – Maak duidelijke afspraken

Bespreek welke voertuigen jullie mogelijk met elkaar kunnen gaan delen.

Bespreek hoe jullie de kosten eerlijk gaan verdelen door, te bepalen met elkaar per voertuig:

  • vaste bijdrage per maand
  • aantal cent per gereden kilometer
  • vergoeding per gereserveerd uur
  • vergoeding per keer dat je een voertuig reserveert.

Een handig hulpmiddel bij het uitrekenen van de kosten van een auto is de tool van de ANWB: anwb.nl/auto/autokosten

Hier vind je meer over welke kosten je aan kunt denken: Hoe verdeel je eerlijk de kosten als je een auto deelt?

Stap 3 – Regel de verzekering

Doe onderzoek naar de verzekering voor jullie gedeelde auto. Een vraag die we veel horen is: “Hoe is het met de verzekering geregeld?”. Gelukkig bestaan er specifieke verzekeringen voor deelauto’s. In ons overkoepelende artikel over de verschillende deelauto verzekeringen, vergelijken we de voor- en nadelen van deze verzekeringen om je te helpen de beste keuze te maken.

Stap 4 – Regel de sleuteloverdracht

Uiteraard is een veilige sleuteloverdracht erg belangrijk. Overweeg een gecodeerd sleutelkastje op een veilige plek, en vergeet niet de code regelmatig te wijzigen. Er zijn diverse soorten sleutelkluizen beschikbaar, van Bluetooth-gestuurde kluizen die op afstand bediend kunnen worden tot traditionele mechanische cijfersloten. Sleutelkluizen zijn al beschikbaar vanaf €29,95. Neem een kijkje voor verschillende sleutelkluizen op de website van Kluisstore.nl.

Stap 5 – Download de app

Zorg ervoor dat alle deelnemers de Wheelshare-app downloaden. De eigenaar van de auto kan het voertuig toevoegen en de andere deelnemers uitnodigen via hun e-mailadres. Binnen de app kan iedereen reserveringen inzien, worden gereden kilometers bijgehouden en kunnen kosten eenvoudig verdeeld worden.

Veel plezier en succes met het delen van een auto met elkaar. Heb je nog andere tips? Deel ze met ons via info@wheelshare.nl.