Veelgestelde vragen

Beginnen met autodelen (3)

Voor een veilige sleuteloverdracht kun je denken aan het plaatsen van een sleutelkastje met code op een beveiligde locatie. Zorg ervoor dat je de combinatie geregeld vernieuwt.

Er is een breed scala aan sleutelkastjes op de markt. Deze variëren van modellen met Bluetooth die je op afstand kunt beheren tot de meer traditionele kluizen met een mechanisch cijferslot. Je kunt al een sleutelkluis aanschaffen vanaf €29,95. Voor een divers aanbod aan sleutelkluizen, neem eens een kijkje op kluisstore.nl.

Maak je buren enthousiast en vind andere gebruikers voor autodelen! Gooi een briefje door de bus, stuur een whatsappje in de buurtapp of organiseer een bijeenkomst en geef een presentatie. Voor voorbeelden bekijk je onze starterskit.

Met Wheelshare deel je je eigen auto met je buren. Reserveren, kilometers bijhouden en de kosten verdelen (binnenkort beschikbaar) doe je gemakkelijk via de app. Lees meer in de praktische handleiding over hoe je dit zelf opzet.

Kosten verdelen (3)

Deze functionaliteit wordt nu (20 maart) getest en we verwachten dat deze functionaliteit de komende weken ergens beschikbaar wordt.

Jullie stellen zelf in zelf hoe jullie de kosten verdelen op basis van:

 •  Vaste bijdrage per maand: Een vast bedrag dat elke maand door gebruikers wordt betaald, ongeacht hoeveel ze het voertuig gebruiken.
 • Een bedrag per gereden kilometer:
 • Een bedrag per gereserveerd uur: Een tarief dat gebaseerd is op hoe lang het voertuig is gereserveerd.
 • Vergoeding per keer dat je een voertuig reserveert: Een vaste vergoeding voor elke keer dat een gebruiker het voertuig reserveert, ongeacht de duur of afgelegde afstand.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je alleen per kilometer betaalt en niet voor de gereserveerde uren. Of juist wel omdat je wilt dat iemand niet onnodig reserveert.

Elke verdeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jullie behoeften en voorkeuren. Bespreek met elkaar wat je belangrijk vind en het beste werkt voor jullie situatie. Evalueer eens in de zoveel tijd om te kijken of de kosten nog eerlijk worden verdeeld naar gebruik.

We adviseren om de ANWB rekentool te gebruiken om realistische inschatting van de daadwerkelijk kosten te maken. Ook kun je deze tips doorlezen voor hoe je de kosten met elkaar op een eerlijke manier verdeelt.

Alleen de beheerder / eigenaar kan de kostenverdeling instellen.

De bijdrage per maand word berekend aan de hand van het aantal dagen dat je deelneemt aan een voertuig.

Er wordt automatisch uitgerekend hoeveel dagen van een maand iemand deelneemt aan een voertuig, dus in de lijst met deelnemers staat (en niet als oud-lid). Dit is het aantal dagen dat iemand gebruik heeft kunnen maken van het voertuig.

Dus zodra iemand de uitnodiging accepteert dan gaat ook de ingestelde maandelijkse bijdrage in.

Voorbeeld

De bijdrage per persoon per maand is voor jullie auto ingesteld op 60 euro. Jullie nodigen 10 april iemand uit om de auto te delen. Deze persoon accepteert op 15 april de uitnodiging.

April telt 30 dagen. Dus de maandelijkse bijdrage per dag is in dit geval dus 60 euro / 30 dagen = 2 euro per dag. Deze persoon is 15 van de 30 dagen deelnemer en betaald dus een bijdrage van 15 dagen * 2 euro per dag = 30 euro voor de eerste maand.

Over de app (3)

Deze functionaliteit wordt nu (20 maart) getest en we verwachten dat deze functionaliteit de komende weken ergens beschikbaar wordt.

Je kunt Wheelshare altijd gratis proberen. Zo kun je zonder risico ervaren wat onze app te bieden heeft. Na de proefperiode is het abonnement €4,99 per maand, wat je op elk moment kunt stopzetten. Zonder proefperiode of abonnement kun je nog steeds reserveringen bekijken, maar nieuwe toevoegen is alleen mogelijk voor abonnees. Bekijk de tarieven en abonnementen.

Je kunt meerdere voertuigen delen (naast auto’s ook campers, aanhangers, bakfietsen etc). De app heeft een gedeelde agenda waarin je alle reserveringen ziet. Ook kun je optioneel kilometers registreren en kun je de kosten verdelen (binnenkort beschikbaar).

Bekijk alle functionaliteiten van de app op deze pagina, of download de app. Je kunt de app gratis gebruiken tot 3 reserveringen.

Verzekeren (1)

Het regelen van de juiste verzekering is een belangrijke stap bij het delen van een auto met je buren. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen:

 1. Verzekeringsmogelijkheden verkennen: Begin met het onderzoeken van specifieke deelautoverzekeringen die beschikbaar zijn. Twee veelvoorkomende opties zijn de Leenautoverzekering van Ohra en een verzekering via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Elk heeft zijn eigen voorwaarden en dekkingsopties. In dit artikel bieden we een duidelijk overzicht van beide verzekeringsopties: verzekeringen voor deelauto: een vergelijking.
 2. Duidelijke afspraken maken: Bespreek wie van de deelnemers verantwoordelijk zal zijn voor het afsluiten van de verzekering. Dit kan de auto-eigenaar zijn, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk dat een ander lid van de deelgroep de verzekering op zich neemt.
 3. Dekkingsopties bepalen: Kies de dekking die past bij jullie behoeften. Overweeg of je een WA, WA+ of Allrisk verzekering wilt. Denk ook na over de noodzaak van extra dekkingen, zoals die voor schade door eigen schuld, diefstal, enzovoort.
 4. Informeer bij de verzekeraar: Neem contact op met de verzekeraar(s) van jullie keuze om meer te weten te komen over de specifieke vereisten en stappen die nodig zijn om de auto te verzekeren voor gedeeld gebruik. Vraag naar de procedure voor het melden van schades en hoe dit de schadevrije jaren en no-claimkorting kan beïnvloeden.
 5. Regel de administratie: Zorg ervoor dat alle benodigde documenten en informatie bij de verzekeraar worden aangeleverd. Dit omvat gewoonlijk gegevens van de auto, de bestuurders en hun rijgeschiedenis.
 6. Communicatie: Zorg ervoor dat alle deelnemers begrijpen hoe de verzekering werkt, wat de dekking inhoudt, en wat te doen in geval van schade. Het is een goed idee om een gezamenlijk document of digitale ruimte te hebben waar alle relevante verzekeringsinformatie toegankelijk is voor de deelnemers.
 7. Periodieke evaluatie: Het is raadzaam om de verzekeringsdekking periodiek te herzien. Dit zorgt ervoor dat de dekking nog steeds past bij jullie situatie, vooral als er veranderingen zijn in het gebruik van de auto, het aantal deelnemers, of andere relevante factoren.

Door deze stappen te volgen, zorgen jullie voor een solide verzekering die past bij het delen van een auto met je buren. Dit helpt om een soepele en zorgeloze ervaring te garanderen voor alle betrokkenen.

Verzekeren via Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (7)

Nee, alleen de schadevrije jaren van de autobezitter worden bijgehouden. Andere groepsleden bouwen geen schadevrije jaren op.

Geen zorgen, jouw schadevrije jaren en no-claimkorting blijven onaangetast als een groepslid schade veroorzaakt. Het is wel belangrijk dat je dit duidelijk aangeeft bij het melden van de schade.

Nee, deze verzekering is exclusief beschikbaar voor leden van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, speciaal ontwikkeld voor de unieke behoeften van autodelers.

Zeker, jij beslist over de dekking van je verzekering, of dat nu WA, WA+ of Allrisk is. De gekozen verzekering geldt voor alle groepsleden. Op onze website vind je meer informatie over de verschillende opties.

Je auto delen met gezinsleden mag alleen als zij op een ander adres wonen. Ook zij moeten zich aanmelden bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.

Om je auto te kunnen delen met de zekerheid van een passende verzekering via Centraal Beheer, is het noodzakelijk lid te zijn van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Dit lidmaatschap zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot speciale verzekeringsopties die afgestemd zijn op autodelen.

Het delen van je auto is een overeenkomst tussen jou en de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Je verzekering loopt via de collectieve afspraak met de vereniging, wat je recht geeft op 10% korting. Daarom is het essentieel dat alle groepsleden zich registreren bij de vereniging.

Staat je vraag er niet tussen?

Kijk dan bij onze tips voor autodelen of neem contact op.